Videli ste už najkrajšiu autobusovú zastávku na Slovensku? Bezpochyby ju nájdete v Kanaši

Ručne vykovanú zastávku v tvare stromu DUB urobili a venovali všetkým bratia Polohovci. Zastávka je postavená v Kanaši pri kostole.

- Kanaš je výnimočné miesto, kde žijú výnimoční ľudia, a aj keď to už nie je tá malá dedinka v údolí, kam sa nasťahovali naši rodičia, stále sa rozrastá do krásy.
Na začiatku príbehu zastávky Pri kostole bola plechová hrdzavá zastávka, ku ktorej nás viaže veľa krásnych detských spomienok a dobrodružstiev. Je to centrum dediny, v ktorej sme vyrastali my a vďaka hrivnám, ktoré sme dostali od Boha, neskôr aj naša firma - rozpovedal Miroslav Poloha z firmy Ukovmi a pokračoval ďalej:
- Tieto hrivny nemôžeme, ani nechceme zakopať a touto našou tvorbou sme chceli prispieť ku kráse, ktorú tento kraj už má a zároveň prejaviť vďaku za možnosť žiť tu - zdôraznil pán Miroslav.

Zastávka je v tvare stromu.
- Strom je symbol života a Kanaš okrem toho, že je stále viac plný života, je aj obklopený dubovými lesmi, ktoré mu dávajú život, inšpiráciu, krásu a šarm. Znamenajú pre nás oddych harmóniu a poriadok, skrátka niečo, o čo sa môžeme oprieť v každom čase.

Nápad spraviť kovanú zastávku so stromom prišiel už v minulosti.
- Nápad prišiel už dávno, pri stavbe kamenného múra u Martina. Takáto tvorba si vyžaduje veľa času, aby sme mali priestor dotiahnuť veci do detailu. Na zastávke sme pracovali približne rok, postupne a s prestávkami, ale pri intenzívnom nasadení by sa dala urobiť za 3-4 mesiace - zdôraznil.

Hodnota zastávky je veľmi vysoká.
- Je v nej zhmotnené obrovské úsilie, veľa driny a umu. Veríme, že bude slúžiť aj generáciám po nás, preto sme pri tvorbe nepozerali na peniaze, na druhej strane nepatrí sa rozprávať o cene, ak niečo niekomu venujete.
(ver, šim)

ZDROJ:
Veľkošarišan - mesačník